Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Tähteitä nolla! haastoi koulut vähentämään ruokajätettä

Tähteitä nolla! –kampanja haastoi alakoulujen oppilaat kilpailemaan lautaselle jäävän ruokajätteen määrän vähentämisestä. Mukaan kisaamaan lähti kymmenen koulua neljän kunnan alueelta eli Tampereelta, Lempäälästä, Ylöjärveltä ja Orivedeltä. Eniten roskiin joutuvan biojätteen määrää vähensivät ylöjärveläisen Vuorentaustan koulun 238 oppilasta ja tamperelaisen Aleksanterin koulun 490 oppilasta. Vähiten ruokajätettä oppilasta kohden tuottivat pienen oriveteläisen Hirsilän koulun 54 oppilasta.

Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa Vuorentaustan ja Hirsilän koulujen oppilaille jäätelöt loistavan tuloksen ansiosta. Kaikki mukana olleet koulut saavat kunniakirjan.

Kampanjan toteuttivat Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Ekokumppanit Oy ja koulujen ruokapalvelujen tarjoajat. Kampanja oli osa Pre-Waste –projektia, jota rahoitetaan Euroopan Aluekehitysrahaston INTERREG IV C –ohjelmasta.

Mukana olleista kouluista osa oli Vihreä lippu –kouluja, joissa biojätteen määrää on systemaattisesti lähdetty alentamaan jo muutama vuosi sitten.

Ohjelmaan kuuluvan Vuorentaustan koulun luokanopettaja Hanna Poussusta on ollut hienoa saada pysyviä muutoksia niin asenteissa kuin arvoissa.
- Pääsääntöisesti perunat tarjotaan kuorittuna, mutta jos ne joskus tulevat kuorineen, niin useimmat syövät perunat silloin kuorineen päivineen.

Tähteitä nolla –asennetta on myös Hirsilän koulun rehtori Tiina Huohvanaisen mukaan harjoiteltu jo useampi vuosi.
- Olemme vaatineet lapsilta, että lautanen syödään tyhjäksi, ellei se ole ihan mahdoton tehtävä. Ruokaa otetaan vain sen verran kuin jaksetaan syödä. Halutessaan saa santsata. Juomia ei ole jäänyt juuri koskaan.

Kampanjaviikon aikana ruokaloissa on ollut esillä oppilaitten teemaan liittyviä piirroksia ja Seppo Leinosen kampanjamateriaalia. 

Näin oppilaita on ohjeistettu:
• Älä ole torvi ja möykkää ruokalassa. Anna itsellesi ja muille ruokarauha
• Syö rauhassa, älä suotta ahmi.
• Syö kaikki lautasellesi laittamasi ruoka. Tee teidän koulun ruokalasta Nolla tähteen ravintola!
• Ole Tyhjän lautasen ritari. Ota lautaselle vain se ruoka, jonka jaksat syödä.
• Muista lause: Ruuat poskiin, ei roskiin! Niin luonto ja Pirkanmaan Jätehuolto kiittävät.

Lisätietoja:
Harri Helin, projektipäällikkö
Ekokumppanit Oy
040-845 11 87
 

Jaa tämä sivu Facebookissa

Twiittaa

Lähetä linkki

English