Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Koukkujärven biokaasulaitos etenee

Koukkujärven jätekeskukseen on suunnitteilla biokaasulaitos, joka aloittaa toimintansa 2020.

Biojätteen ja lietteiden käsittely

Uudessa biokaasulaitoksessa tullaan käsittelemään ja jatkojalostamaan erilliskerättyä biojätettä ja puhdistamolietettä. Uusi käsittelyratkaisu on biokaasulaitos yhdistettynä kompostointiprosessiin. Biokaasulaitoksen teknologiana on kuivamädätyksen ja märkämädätyksen yhdistelmä siten, että biojätteet ja lietteet voidaan käsitellä omina linjoinaan.

Nykyisin Koukkujärven jätekeskuksessa kompostoidaan ulkokentällä puhdistamolietteitä, mutta ei biojätteitä. Biojätteet kompostoidaan Pirkanmaan Jätehuollon toisessa jätekeskuksessa Tampereen Tarastenjärvellä kompostointilaitoksessa. Uusi käsittelylaitos tulee korvaamaan Tarastenjärven kompostointilaitoksen.

Laitoksessa tullaan käsittelemään vuosittain 34 000 tonnia jätettä

Biokaasulaitos mitoitetaan käsittelemään erilliskerättyjä biojätteitä noin 24 000 tonnia vuodessa ja puhdistamolietteitä noin 10 000 tonnia vuodessa. Puhdistamoliete tulee pääosin Nokian Veden uudelta, arviolta vuonna 2020 käyttöönotettavalta jätevedenpuhdistamolta, joka sijoittuu biokaasulaitoksen välittömään läheisyyteen.

Ravinteet kiertoon ja biokaasut liikennekäyttöön

Hankkeen tavoitteena on saada biomateriaalien (biojätteet, puhdistamolietteet) ravinteet uudelleen kiertoon. Mädätyksessä muodostuva biokaasu on suunniteltu hyödynnettävän esimerkiksi liikennekäytössä ja mädätysjäännös jatkojalostetaan lannoitteeksi kasvintuotannossa.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointiprosessi (YVA) tehtiin vuonna 2017. Linkeissä viranomaisen yva-sivut.


 

Lisätietoja:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Esa Nummela, kehityspäällikkö, puh. (03) 240 5223
Elina Tiira, erityisasiantuntija, puh. (03) 240 5511
Timo Varsala, tekninen päällikkö, puh. (03) 240 5421

 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English