Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Koukkujärven bioratkaisu etenee

Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Nokian Vesi Oy suunnittelevat Nokian Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen alueelle bioratkaisua, joka koostuu Pirkanmaan Jätehuollon biojätteiden ja puhdistamolietteiden käsittelylaitoksesta ja Nokian Veden jätevedenpuhdistamosta.

Biojätteen ja lietteiden käsittely

Suunnitellussa uudessa biojätteiden ja puhdistamolietteiden käsittelylaitoksessa tullaan käsittelemään ja jatkojalostamaan erilliskerättyä biojätettä ja puhdistamolietettä mädätysprosessilla sekä osittain myös kompostoimalla tai muulla soveltuvalla menetelmällä.

Nykyisin Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksessa kompostoidaan ulkokentällä puhdistamolietteitä, mutta ei biojätteitä. Biojätteet kompostoidaan Pirkanmaan Jätehuollon toisessa jätteenkäsittelykeskuksessa Tampereen Tarastenjärvellä membraanilaitoksessa. Uusi käsittelylaitos tulee korvaamaan Tarastenjärven membraanilaitoksen.

Laitoksessa tullaan käsittelemään vuosittain 60 000-160 000 tonnia biojätteitä ja lietteitä

Ensimmäinen biokaasulaitos mitoitetaan käsittelemään biojätettä ja puhdistamolietteitä kuivamädätysmenetelmällä yhteensä 60 000 tonnia vuodessa. Laitos käynnistyisi 2019. Vuodesta 2024 varaudutaan käsittelemään jätteitä yhteensä 160 000 tonnia vuodessa kahdella biokaasulaitoksella. Kapasiteetin lisäyksellä varaudutaan käsittelemään myös Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon puhdistamolietteet.

Ravinteet kiertoon ja biokaasut liikennekäyttöön

Hankkeen tavoitteena on saada biomateriaalien (biojätteet, puhdistamolietteet) ravinteet uudelleen kiertoon. Mädätyksessä muodostuva biokaasu on suunniteltu hyödynnettävän esimerkiksi liikennekäytössä ja mädätysjäännös jatkojalostetaan lannoitteeksi kasvintuotannossa.

Hankkeen YVA-konsulttina toimii Pöyry Finland Oy ja yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus.


 

Yhteystiedot

Hankkeesta vastaavat:

Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Erityisasiantuntija Elina Tiira
puh. (03) 240 5511

Nokian Vesi Oy
Toimitusjohtaja Ilkka Laukkanen
puh. 040 140 4201

Yhteysviranomainen

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Leena Ivalo
puh. 0295 036 336

YVA-konsultti

Pöyry Finland Oy
Ympäristöasiantuntija Karoliina Jaatinen
puh. 010 33 49407

Jaa tämä sivu Facebookissa

Twiittaa

Lähetä linkki

English