Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Virstanpylväitä pähkinänkuoressa

20 vuotta yhteisvoimaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n perustivat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi ja Pirkkala. Käytännön toiminta alkoi 1.8.1994. Kuntia liittyi mukaan yhteistyöhön niin, että enimmillään osakaskuntien lukumäärä oli 23. Kuntaliitosten myötä osakaskuntia on nyt 17.

Asukkaat ovat osa jätehuollon ketjua

Jätehuoltojärjestelmä perustuu syntypaikkalajitteluun. Vuonna 1995 Tampereella ja Kangasalla aloitettiin biojätteen keräys vähintään 10 asunnon kiinteistöiltä. Nykyisin biojätettä kerätään 14 kunnan alueella, vähintään 5 asunnon kiinteistöiltä. Aluksi biojätteet kompostoitiin aumoissa ja 2004 lähtien kompostointilaitoksessa. Työn alla on uuden biokaasulaitoksen suunnittelu. Jätteiden lajittelu alkoi paperilla ja lasilla. Vuonna 1996 aloitettiin nestepakkauskartongin keräys ja 1997 pienmetallin keräys 7 pisteellä. Nykyisin asukkaiden käytössä on 250 ekopistettä.

21 kaatopaikkaa suljettiin, tilalle jäteasemat

Yhteistyön myötä 21 vanhaa kaatopaikkaa jäi historiaan ja kuntiin perustettiin modernit jäteasemat. Jätteenkäsittely keskitettiin teknisesti korkeatasoisiin Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksiin.

Roska-autojen ratissa paikalliset voimat

Yhtiön kilpailuttamat yksityiset  yritykset hoitavat jätteenkuljetuksen. Tyhjennysreittien suunnittelu ja optimointi aloitettiin karttaohjelmalla 1998. Jätteenkuljetusten urakkasopimuksiin lisättiin vuonna 1999 ympäristövaatimukset ja bonusjärjestelmä. Vuonna 2003 jäteautoihin tuli satelliittipaikannukseen perustuva ajo-opastusjärjestelmä. Kaikista jäteautoista on nykyisin reaaliaikainen yhteys jätehuollon asiakaspalveluun.
Toimialueella tyhjennetään jokaisena työpäivänä yli 11 000 jäteastiaa. 90-luvun alkupuolella järjestettiin jätehuollon palvelut myös haja-asutusalueille. Nykyisin haja-asutusalueita palvelee 550 aluejätepistettä.

Kohti kaatopaikatonta tulevaisuutta

Vuoreksen alueella otettiin käyttöön jätteiden putkikeräysjärjestelmä vuonna 2012. Putkeen sujautetaan päivittäiset jätteet: biojäte, sekajäte, kartonki ja paperi. Jätteet kulkevat putkistossa alipaineen avulla koontaasemalle, josta ne kuljetetaan konteissa asianmukaiseen käsittelyyn. Vuonna 2016 astuu voimaan biohajoavien jätteiden, kumin ja muovin kaatopaikkakielto. Silloin nykyisin kaatopaikalle päätyvät jätteet ohjataan rakenteilla olevaan Tammervoiman hyötyvoimalaan. Materiaalina hyödynnettävät jätteet ja vaaralliset jätteet lajitellaan entiseen malliin.

Repe&Romu stoppaa 380 pysäkille vuosittain

1997 Repe-ongelmajäteauto ulotti kierroksensa jokaiseen osakaskuntaan. Samana vuonna Repen seuraan liittyi Romu, joka kerää metallit ja sähkölaitteet. Nykyisin kaksikon reitillä on 380 pysäkkiä osakaskuntien alueella. Alkuun kierroksen aikataulua jaettiin R-kioskeissa ja busseissa. Vuonna 2005 tehtiin ensimmäinen joka kotiin jaettava R&R-kalenteri, nykyisin Roskakalenteri.

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English