Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Jäteasiaa laulun, leikin ja sadun keinoin

Uusi satsi -paketista löydät lauluja, leikkejä ja asiaa jätteistä. Paketti on suunniteltu erityisesti päiväkoti-ikäisille, mutta myös muut voivat laulaa Jätteenvälttäjän tangoa tai leikkiä roskaleikkejä. Musiikit löytyvät liitetiedostoista.

Jätehuoltoa leikiten

ROSKA-AUTO
Piirretään tai rajataan leikkialue, jossa on ”jätekeskus”. Yksi leikkijöistä valitaan (esim. arpomalla) roska-autoksi ja loput leikkijöistä ovat roskia. Roska-auto yrittää saada kiinni roskia. Leikkialueen ollessa iso, voidaan kiinnisaamisessa käyttää palloa, eli roska-auto heittää jätettä pallolla ja pallon osuessa roskaan on hänet saatu kiinni. Kiinni saatu roska viedään jätteenkäsittelykeskukseen. Viimeiseksi jäänyt roska ylenee roska-auton kuskiksi. Leikki aloitetaan alusta.

KAATOPAIKAN LOKIT
Tarvitaan vähintään kaksi joukkuetta. Joukkueesta valitaan yksi "kaatopaikaksi", johon kiinnitetään pyykkipoikia "biojätteiksi". Joukkueen "lokit" käyvät vuorotellen nappaamassa suullaan yhden pyykkipojista. Kilpaillaan viestinä.

TUNNISTA ROSKA
Istutaan piirissä. Istujilla on kädessään jokin roska esim. sanomalehti, kartonkipakkaus, lasipullo, metallipurkki. Sokko on keskellä, pyörähtää ympäri, valitsee yhden ja arvaa tunnistelemalla, mikä roska on. Koskea saa, puhua ei. Piirissä istujat saavat vaihdella paikkoja. Sokko on sokko, kunnes arvaa oikein. Oikean arvauksen jälkeen pohditaan mihin kyseinen roska lajitellaan, esim. metallipurkki laitetaan metallinkeräykseen.

EN OLE ROSKA, OLEN HYÖTYJÄTE
Leikkijä nimetään eri roskiksi esim. banaaninkuori, peltipurkki tai maitotölkki. Roskasta voidaan askarrella tai piirtää kuvat, jotka kiinnitetään leikkijöihin. Osanottajat istuvat piirissä, yksi keskellä pallo kädessä. Keskellä oleva heittää pallon ilmaan huutaen samalla roskan nimen. Roskan on saatava koppi, ennen kuin pallo tulee maahan ja sanottava: ”en ole roska” ja hänestä tulee heittäjä ja heittäjä siirtyy jätteeksi. Jollei koppia saa on hänen sanottava: ”olen hyötyjäte”, jolloin saa jatkaa peliä roskana. Jos unohtaa sanoa: ”olen hyötyjäte”, poistuu pelistä ja joutuu jätekeskukseen. Keskellä olija jatkaa heittämistä.

KIERRÄTYS
Leikkijöitä tarvitaan aika monta, parillinen määrä. Lisäksi tarvitaan kaksi kierrätettävää tavaraa. Leikkijät asettuvat piiriin ja jakautuvat kahteen joukkueeseen siten, että aina joka toinen on samassa joukkueessa. Kummankin joukkueen yhdelle jäsenelle annetaan tavara (tavaran saajat ovat toisiaan vastapäätä). Tarkoituksena on saavuttaa vastapuolen tavara kierrättämällä oman joukkueen tavaraa mahdollisimman nopeasti. Tavaran on kuljettava kaikkien joukkueen jäsenten kautta. Vastapuolta ei saa häiritä!

HYÖTYKÄYTTÖ
Leikkijät ovat hajallaan eri puolilla leikkialuetta. Jokaiselle leikkijälle annetaan yhtä monta sanoma- tai aikakausilehteä. Tehtävänä on määräajassa (esim. 5 - 10 min) askarrella lehdistä jotakin. Kekseliäin voittaa. Leikissä voidaan hyödyntää myös muita jätemateriaaleja.

KERÄÄ ROSKA
Tätä leikkiä on paras leikkiä ulkona. Jos leikkijöitä on paljon, heidät voi jakaa joukkueisiin. Yksi joukkueesta on keräysastia. Kun hän sanoo: "Tuokaa minulle roska", lähdetään etsimään. Löydetty roskan tuodaan mahdollisimman nopeasti keräysastialle. Voittaja on joukkue, jonka keräysastiassa on ensimmäisenä kolme roskaa.

TURHA ESINE
Laitetaan pöydälle useita esineitä ja joukkoon kertakäyttötuotteita. Esineet käydään läpi. Osallistujat sulkevat silmänsä ja ohjaaja ottaa yhden kertakäyttötuotteen pois. Arvataan mikä puuttuu. Mietitään millä kestotuotteella puuttuva esine voidaan korvata. Keskustellaan kesto- ja kertakäyttötuotteiden eroista.

KORJATAAN EHJÄKSI
Piirretään maahan suuri ympyrä ja tasaisin välimatkoin puoliympyrän muotoiset "pesät". Pesiä yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Leikkijät seisovat pesissä kasvot keskustaan päin ja yksi lähtee kiertämään ympyrää ulkopuolella. Kiertäjä taputtaa jokaista vuorollaan olalle ja sanoo "ehjä", jolloin saa jäädä pesäänsä. Jonkun kohdalla kiertäjä sanoo "rikki", jolloin on lähdettävä juoksemaan vastakkaiseen suuntaan kuin kiertäjä. Kohdatessaan kiertäjä ja "rikkinäinen" kyykistyvä, tarttuvat toisiaan käsistä ja sano ttava: ”korjataan, korjataan, eh jäksi korjataan”. Kumpi ehtii takaisin pesään aiemmin, saa jäädä. Toinen jatkaa kiertäjänä.

KÄYTÄ UUDELLEEN
Valitaan jokin päivittäin käytettävä esine. Leikkijät keksivät vuorotellen, miten tai missä sitä voisi käyttää uudelleen. tuotteelle jokin uudelleenkäyttötarkoitus. Mielikuvitusta pitää käyttää ja väärää vastausta ei ole.

AIKA HYVÄ LAHJAKSI
Jokainen leikkijä miettii hetken mitä antaisi kaverilleen syntymäpäivälahjaksi. Pohditaan yhdessä ja vuorotellen ehdotellaan muitakin lahjaideoita; voisiko kaupasta ostetun lahjalelun tehdä omin käsin, ilahduttaisiko lahjan saajaa löytö omasta lelulaatikosta vai olisiko paras yllätys yhteinen leikkiaika kaverin kanssa.

LEVYRAATI
Kuunnellaan Uusi satsi musiikkikappaleita ja arvioidaan mikä on paras. Levyraadin yhteydessä voidaan opetellaan numeroita, järjestyslukuja sekä yhteenlaskua.


 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English