Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Jos kompostissa on ongelmia

Komposti haisee

Jos komposti haisee, tarkastetaan sen mahdollinen liika kosteus tai tiiviys. Kompostia pöyhitään tehokkaasti ja lisätään karkeajakoista seosainetta. Lopuksi peitetään pinta seosaineella. Kala- ja lihajätteet kannattaa haudata massan sisälle ja peittää huolellisesti hajujen estämiseksi.

Lämpötila ei nouse

Mikäli komposti ei kuumene, se voi olla liian kuiva. Tällöin kompostia kannattaa kastella ja pöyhiä. Kompostin kosteuden voi tutkia puristamalla. Jos massasta ei irtoa pisaraakaan vettä puristettaessa, se on liian kuivaa. Jos vettä valuu massasta enemmän kuin pisara pari, se on liian kosteaa. Jos talousjäte sisältää runsaasti pehmopapereita tai jos talousjätteen mukana kompostoidaan runsaasti puutarhajätettä, kompostissa saattaa olla liian vähän typpeä. Tällöin komposti ei kuumene. Kompostiin lisätään esim. kanankakkarakeita typenlähteeksi ja se pöyhitään hyvin. Tämän jälkeen komposti käynnistyy yleensä muutamassa päivässä.

Kärpäsiä kompostissa

Kesäaikaan saattaa olla haittaa kärpäsistä. Etenkin silloin hyvä peittäminen on tärkeää. Kärpäsen toukat voidaan kääntää kompostin kuumimpiin osiin, jolloin ne tuhoutuvat. Mikäli tämä ei auta, voit kokeilla pyretriiniä sisältävää torjunta-ainetta.

Monenlaiset madot ja muut selkärangattomat kuuluvat kompostiin ja osallistuvat orgaanisen ainekseen pilkkomiseen. Samoin myös sienet kuuluvat hajottajiin ja niillä on oma tärkeä roolinsa kompostissa.

 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English