Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Miten hoidan kompostia

Kompostori sijoitetaan suojaiseen paikkaan, esim. muiden jäteastioiden yhteyteen, mieluummin kuitenkin soralle tai nurmikolle. Kompostoria ei saa sijoittaa kaivon lähelle ja on hyvä sopia naapurin kanssa, mikäli sijoittaa kompostorin tontin rajan tuntumaan.

Kompostorin pohjalle levitetään reilu kerros jotakin karkeaa kuivikeainetta esim. oksasilppua ilmankierron parantamiseksi. Sen jälkeen kompostia ryhdytään täyttämään talousjätteellä, joka peitetään aina kuivikeaineella. Kompostorin lämpötila alkaa nousta, kun sinne on kertynyt 30-40 cm kerros jätettä. Kuivikeaineena kannattaa käyttää eri aineiden seoksia, karkeampaa ja hienojakoista vuoron perään. Pelkkä turve tai puru tiivistyvät liikaa, jolloin ilma ei kierrä hyvin.

Komposti toimii melko vähällä hoidolla, mikäli muistaa peittää jätteet aina tyhjennyksen yhteydessä. Samalla voi tarkkailla kompostin toimintaa, kosteutta, hajuja, lahoamattomien ainesten esiintymistä ja lämpötilaa. Kompostia voi sekoittaa kerran viikossa, mutta hyvin höyryävää, hajutonta kompostia ei kannata liikaa pöyhiä.

 

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English