Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi), Tampere, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi

Asiakaspalvelu (03) 240 5110, avoinna ma-pe 8.30-15.45

Tekstiilin elämä jatkuu Nextiilissä

Turhaksi käyneet tekstiilit voi viedä tekstiilinkierrätyspaja Nextiiliin Tampereen Nekalaan. Vaatteet ja kodintekstiilit voivat olla uusia tai vanhoja, ehjiä tai rikkinäisiä. Pääasia on, että ne ovat puhtaita ja kuivia.

Nextiilin väki lajittelee kaiken tarkasti niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Käyttökuntoiset tekstiilit myydään yhdistyksen kierrätyskeskuksissa Kalevassa, Lielahdessa ja Nekalassa.

Rikkinäisistä tekstiileistä otetaan talteen kankaat, napit ja kaikki muukin käyttökelpoinen materiaali, jotka myydään edullisesti Nextiilissä. Loppusilppu menee teollisuuteen uusiomateriaaliksi ja käyttökelvoton päätyy Tammervoimaan tuottamaan energiaa.

Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n ylläpitämä Nextiili on ennen kaikkea työpaja. Sen tärkein tehtävä on kuntouttava työtoiminta, mutta samalla iso määrä hylättyä tekstiiliä saa uuden elämän. Sitä vastaanotettiin viime vuonna 100 000 kiloa, tänä vuonna arviolta 40 000 kiloa enemmän.

Nextiili ottaa vastaan

  • puhtaat ja kuivat vaatteet ja kodintekstiilit
  • hyväkuntoiset tyynyt ja peitot
  • ehjät ja siistit laukut ja kengät
  • kankaat, käsityö- ja askartelutarvikkeet

Ihania vintage-vaatteita ja -kankaita

Nextiili vietti juuri kaksivuotissynttäreitään, ja nykyisessä osoitteessa se on toiminut keväästä asti. Myymälän helmi on vintage-nurkkaus, jossa on vanhoja vaatteita ja kodintekstiilejä sekä ihania retrokankaita. Ne houkuttelevat kävijöitä kauempaakin. Muuten asiakaskunta koostuu käsityön harrastajista.

Tervetuloa tutustumaan!

Kävijöitä kiinnostaa tietää miten tekstiili kiertää.

– Annamme tietoa ja herättelemme kuluttajia kierrättämään tekstiiliä. Kerromme myös, että käyttökelvoton tekstiilijäte kuuluu sekajätteeseen, työnohjaaja Helena Käppi sanoo.

Nextiilin toiminta on avointa ja ryhmät tervetulleita.

– Esimerkiksi päiväkotiryhmät ja koululuokat voivat tulla itse valitsemaan askartelumateriaalia.

Pirkanmaalta löytyy myös toinen tekstiilityöpaja, Lempäälässä toimiva Leveteks.

– Tekstiilikiertotaloutta ei kuitenkaan rakenneta työpajatoiminnalla, vaan siihen tarvitaan teollisen mittakaavan toimijoita. Olemmekin aktiivisesti mukana Telaketju-hankkeessa, joka hakee innovatiivisia ratkaisuja tekstiilijätteen hyödyntämiseen, Käppi kertoo.

Tekesin ja ympäristöministeriön tukema hanke tavoittelee poistotekstiileille omaa keräysjärjestelmää sekä teollista hyödyntäjää. Tekstiilikiertotaloudesta halutaan näin tehdä kannattavaa liiketoimintaa.
Myös Pirkanmaan Jätehuolto osallistuu hankkeeseen.

Jaa tämä sivu Facebookissa 

Twiittaa

Lähetä linkki

English